Virgin Organic Evening Primrose Oil
qarma — en ny nattljusolja
 |
qarma organic
representerar en ny generation Nattljusolja.
Den
första från ekologiska odlingar.
Med GLA och vitamin E.
Nattljusväxten tillhör
familjen Onagraceae
Nattljusolja klassificeras i ATC grupperna:
B04 och G02C
|
En ny nattljusolja: qarma organic
Nattljusoljan qarma organic innehåller GLA,
gammalinolensyra. Den är framställd
från
frön
av ekologiskt odlad nattljus, Oenothera biennis. Tillverkaren, Equazen,
kontrollerar alla led av produktionen — från
odling till färdig kapsel — och kan därigenom garantera
en helt ren produkt, helt utan spår av giftiga ämnen. Inga bekämpningsmedel
har använts vid odlingen, inga kemikalier har använts vid framställningen.
Ekologiskt odlad
Samtliga steg i produktionen kontrolleras av "Soil
Association", från sådd till färdig produkt. Soil Association är
Englands ledande organisation för certifiering av odling och livsmedelsproduktion.
Det är den engelska motsvarigheten till det svenska kravmärket.
|
 |
Organisationens logo garanterar
att produkten har framställts med iakttagande av allra högsta
standard. |
 |
I Sverige är KRAV ekonomisk förening godkänd som kontrollorganisation
för ekologisk produktion. För att få kalla en produkt ekologisk
måste den ha producerats enligt EG:s regler för ekologisk produktion.
Reglerna omfattar odling, djurhållning, livsmedelsförädling, märkning,
import, kontroll samt marknadsföring av ekologiska produkter.
|
Framställningsmetoden
är ny
Framställningen av qarma sker genom en mekanisk process. qarma är
resultatet av kallpressning av frön från nattljus – till
skillnad från
extraktion av oljan med lösningsmedel.
Företaget
Equazen har konstruerat en press som kontrollerar värmeutvecklingen
under utvinningen av olja från nattljusväxtens frön.
Fröna
upphettas inte före pressningen och pressen
garanteras stanna för kylning om temperaturen stiger över
50 grader C. Detta gör
att den utvunna produkten inte förlorar viktiga beståndsdelar.
Värmetillförsel före och under pressningen har vists medföra skadliga
effekter på oljan.
Tids- och materialkrävande
Den beskrivna metoden är tidskrävande och det
åtgår dessutom en större mängd frön för
att utvinna material till en färdig kapsel, ca 40% mer än
vid andra utvinnings-metoder. Oljan blir emellertid ren, någon
raffinering, vilket alltid innebär tillförsel av kemiska
medel, behövs
inte. En filtrering som tar bort orenheter och rester av fröskal är
allt som krävs. Detta leder till att qarma har en gyllengul
färg och
en nötig
smak.
 |
Annan lukt och smak
Genom den beskrivna utvinningsmetoden får oljan i qarma organic
en gyllengrön färg, en "nötig och fräsch smak och ett bebehållet
innehåll av naturliga antioxidsanter. |
Fysikalisk- kemisk analys
I samband med analys av kallpressad nattljusolja
med NMR (kärnmagnetisk
resonans-spektroskopi) har man kunnat visa att en kallpressad
olja har ett innhåll
av pentacykliska triterpener, vilka saknas i andra (ej specificerade)
oljor på marknaden, (Hamburger, 2002, Puri, 2004). Den exakta
strukturen för ämnet
har inte gått att fastställa men författarna gör
det troligt att det rör
sig om en triterpen, som tidigare har beskrivits förekomma
naturligt i vissa växter och dessutom i icke-kommersiella
nattljusoljor. Sådana
triterpener är kända för såväl en kraftig
antioxidativ effekt som för att hämma COX-1, COX-2
och enzymet elastas.
Vilken betydelse har detta?
För det första antyder fyndet
en förstärkt
anti-oxidativ effekt i qarma-oljan utöver E-vitaminets anti-oxidativa
verkan. Ytterligare betyder hämningen av cyklooxygenaser (COX-1
och COX-2) en anti-inflammatorisk förmåga, liknande
den av acetylsalicylsyra. Hämningen an enzymet elastas
innebär minskad nedbrytning av elastin, ett av de proteiner
som bildar fibrer med hög elasticitet, framför allt i
blodkärlens
väggar men också
i huden. Fibrerna i elastin kan förlängas flera gånger
och sedan snabbt
återta sin ursprungliga längd och form. Detta är av stor
betydelse för
hudens elasticitet, smidighet och frånvaron av rynkor.
Linolsyra och GLA
Linolsyra är en livsnödvändig (essentiell)
fettsyra som vi får i oss
med kosten, framför allt genom att äta nötter och vegetabiliska
oljor. Det första nedbrytningssteget i kroppen av linolsyra innebär
bildning av gamma-linolensyra, Eftersom den bildas i samband med kroppens ämnesomsättning
karakteriseras den inte som livsnödvändig (essentiell) utan
som "nödvändig". Vid
flera tillstånd och sjukdomar är bildningen av GLA emellertid
begränsad på grund av brist på ett nödvändigt enzym.
Detta gäller
framför allt vid diabetes, reumatoid artrit, hjärt-kärlsjukdom
och PMS, men också i samband med stress, vid högt alkoholintag
och vid hög ålder.
Då är det speciellt viktigt att tillföra GLA
direkt.
GLA och prostaglandiner
Man har sedan länge haft kunskapen att gammalinolensyra, GLA,
ger upphov till "snälla" prostaglandiner i kroppen.
Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer: hormonbalansen,
blodtillförseln
till vävnader, uppbyggnad av hud och hår, för
att nämna
några exempel. GLA är dessutom en viktig beståndsdel
i cellernas membraner och har betydelse för att vätska
och salter får tillträde till cellerna och att slaggprodukter
kan föras
ut från cellerna. GLA i cellmembranen gör också att
cellen blir minde känslig för gestagent hormon, något
som har stor betydelse vid PMS,
särskilt om cyklisk bröstsmärta är
det dominerande symtomet.
Utan tillsatser och lösningsmedel
Oljan i qarma organic har aldrig kommit i
kontakt med kemiska lösningsmedel. Man använder en helt mekanisk framställningsprocedur,
vilken till stor del liknar den som används för att pressa
fram jungfruolja ur färska oliver.
Det är tillverkningsmetoden som gör
skillnaden
Värme är de nödvändiga fettsyrornas
värsta fiende. Om fettsyrorna hettas upp förlorar de många
av sina välgörande egenskaper. qarma organic framställs
därför genom "kallpressning", hela pressningsprocessen
sker under "kalla" former, garanterat under 50
grader C.
|
|
 |
Annan lukt och smak
Genom den beskrivna utvinningsmetoden får
oljan i qarma organic en gyllengrön färg, en "nötig" och
fräsch smak och ett bibehållet innehåll av naturliga
antioxidanter. |
|
|
Dosering
Rekommenderad dos är 2 kapslar dagligen i samband
med måltid.
Om qarma organic inte tidigare har intagits rekommenderas 6 kapslar
per dag i 12 veckor. Först därefter bör man gå ned
till underhållsdosen
2 kapslar per dag.
Ingredienser
Olja från
organiskt (ekologiskt) odlat Nattljus. Gelatin, glycerol, Vitamin
E (D-alfa-tokoferol). |
 |
Näringsinformation
Ett dagligt intag av 2 kapslar qarma organic per dag
ger:
Nattljusolja: 1000 mg
GLA: 100 mg
Vitamin E: 3,2 mg
Energiinnehåll per 100
gram
Energi: 73 Kcal
Protein: 31,3 g
Kolhydrat: 6,2 g
Fett: 62,5 g
varav
Mättade fettsyror: 5,1 g
Enkelomättade fettsyror: 4,25 g
Fleromättade fettsyror: 53,2 g
Referenser
För litteraturreferenser, klicka
här.
Medicinsk information
Den medicinska informationen om qarma utges av
Scientific Multimedia & Communication AB
ISBN 91-88878-12-0
Gå
till utskriftsvänlig sida här.
Frågor
och kommentarer kan skickas med e-post
här
Gå till
leverantören, iQmedical, här.
|