Remifemin och Klimakteriet
Ny klinisk prövning 2005 använder MRS scale


Remifemin
är ett hormonfritt preparat baserat på extrakt från roten av Silverax (Cimicifuga racemosa)

Läs original-artikeln, Osmers et al., 2005
Remifemin - klinisk prövning använder MRS scale

Skattning av klimakteriesymtom
har under tidigare år skett så gott som uteslutande med användning av Kuppermann's index. Nu har klimakteriesymtomen skattats med Menopausal Rating Scale (MRS) enligt Hauser och medarbetare. Systemet har avsevärda fördelar när det gäller att beskriva - och sortera upp - effekternna av Remifemin.

MRS
Menopausal Rating Scale listar 10 symtom liksom Kuppermann's index.
Det nya är att MRS "sammanför symtomen" i fyra "huvudgrupper". Effekten av ett medel kan därmed bedömas för var och en av de väsentliga symtomgrupperna:
1. Hot flushes: står för symtomen värmevallningar, svettningar och sömnsvårigheter
2. Psykiska besvär: står för nervositet, tendens till depression och nedsatt förmåga och nedsatt minne
3. Somatiska besvär: hjärt-besvär (palpitationer) och besvär från leder och muskler
4. Atrofiska besvär: slemhinnetorrhet, urinvägsbesvär och nedsatt sexuell lust

Den nya studien
är en randomiserad, dubbelblind, multi-center studie under tre månader. Den omfattade 268 kvinnor. Man bedömde effekten av Remifemin gentemot placebo. Den statistiska utvärderingen är presenterad som "effekt av Remifemin minus placeboeffekt" hos å ena sidan kvinnor i "tidigt klimakterium" (efter 1 år av klimakteriesymtom) och å andra sidan hos kvinnor i "sent klimakterium" (mer än 3 år) av klimakteriesymtom.

Resultat
Figur 1 visar fördelningen av patienter per var och en av de 10 grund-symtomen. Resultatet av "effektstudien" beskrivs i de två följande figurerna, fig 2 och 3.

Sammanfattningsvis kan sägas att effekten av Remifemin-behandling var mer uttalad hos kvinnorna i "tidigt klimakterium" än hos kvinnorna i "sent klimakterium". Effekten var i båda grupperna bäst på värmevallningar, följt av atrofiska besvär och psykiska besvär. För dessa tre symtomgrupper visade studien statiskt signifikanta resultat på 5% nivå. För symtomgruppen somatiska besvär uppnåddes ingen statistisk signifikans.



Fig. 1. Stapeldiagrammet visar procenttalet kvinnor med medelsvåra till svåra symtom i vardera av de 10 symtomen i MRS-score systemet.





Fig. 2. Bilden visar effekten av "Remifemin minus placeboeffekten" i de fyra grupperna av symtom i MRS-score systemet. Resultaten i den här figuren gäller kvinnor i "tidigt klimakterium" definierat som cirka 1 år efter menopaus och ett FSH värde cirka 20 U/liter. (FSH = follikel stimulernade hormon från hypofysen).



Fig. 3. Bilden visar effekten av "Remifemin minus placeboeffekten" i de fyra grupperna av symtom i MRS-score systemet. Resultaten i den här figuren gäller kvinnor i "sent klimakterium" definierat som cirka 3 - 4 år efter menopaus och ett FSH värde cirka 40 U/liter. Det framgår att effekten av Remifemin är sämre redan efter tre års klimakteriebesvär.
Författarna undersökte också biverkningar till Remifeminbehandling i jämförelse med palcebo och skriver att "de få, milda och övergående biverkaningarna ligger överensstämmelse med vad som tidigare rapporterats (Huntley & Ernst, Low Dog et al. and Lieberman). Se referenserna här.

Författarna sammanfattar budskapet så här: Den nu presenterade, randomiserade studien bekräftar tidigare resultat av andra studer av effekten av ett isopropanoliskt Cinicifuga racemosa extrakt i vad gäller behandling av klimakteriebesvär. Kvinnor i "tidigt klimakterium" synes ha större fördel av preparatet än kvinnorna i "sent klimakterium". Undergruppen "värmevallningar och svettningar" svarade bäst på behandlingen.

När det gäller säkerhetsaspekten förekom vares sig statistiskt signifikant eller kliniskt relevant skillnad mellan isopropanol-extrakt av Cimicifuga racemosa och placebo. Cimicifuga-extraktet kan fastslås ha en gynnsam effekt-risk ratio.


Gå till utskriftsvänlig sida här.

Frågor och kommentarer kan mailas till Ingemar Joelsson