Kolesterol i blodet

Kolesterol - LDL
Kolesterol - HDL



Skall "högt kolesterol" - Hyperkolesterolemi
behandlas?





 
För hög kolesterolhalt i blodet - hyperkolesterolemi
Vad är för hög kolesterolhalt?
För hög kolesterolhalt i blodet är inte en sjukdom i sig, men det kan bidra till att man utvecklar åderförkalkning. Speciellt halten av det skadliga LDL-kolesterolet har betydelse för om man kommer att drabbas av åderförkalkning.
Kolesteroltypen HDL har däremot en skyddande effekt.

Halten av LDL-kolesterol kan sänkas med medicin och rätt kostvanor.
HDL-kolesterolhalten kan ökas genom motion.


Vad är kolesterol?

Kolesterol tillhör kroppens fetter, lipider, som har en rad olika funktioner i kroppen; till exempel har de stor betydelse för värmeisolering, energidepåer samt produktionen av viktiga hormoner.

Ofta hör man talas om "det onda" LDL-,  och "det goda" HDL-kolesterolet. Det beror på att höga nivåer av LDL kan bidra till åderförkalkning och i förlängningen hjärt-kärlssjukdom, medan HDL-kolesterol har en skyddande funktion och hjälper till att transportera bort för höga halter av det onda kolesterolet till levern där det oskadliggörs.

Vad får "kolesterolhalten" vara?

När blodfetter mäts i ett blodprov mäts flera olika typer av kolesterol. De viktigaste är LDL, HDL och triglycerider (TG).

Riktlinjer för kolesterolnivåer i blodet är enligt Läkemedelsverket (september 2005):

Önskvärd nivå och mål för behandling:
Total kolesterol: mindre än 5,0 mmol/l

LDL-kolesterol: mindre än 3,0 mmol/l

Indikatorer för ökad risk för hjärt-kärlsjukdom:
Triglycerider: mer än 2,0 mmol/l

HDL-kolesterol: mindre än 1,0 mmol/l

Varför får man för hög kolesterolhalt?
Både arv och miljö har betydelse för halten kolesterol i blodet. Idag känner man till flera ärftliga former av hög kolesterolhalt - har man en kolesterolhalt på över 8,0 mmol/l är det ofta fråga om en familjär hyperkolesterolemi, alltså ärftligt.

Kosten spelar en stor roll för kolesterolhalten. Det har man bland annat sett eftersom befolkningen i Nordeuropa har högre kolesterolhalt än de som bor i Sydeuropa och Asien. En anledning kan vara att vi i Noreuropa jämförelsevis äter mindre grönsaker, frukter och väljer mättat fett i högre utsträckning  än omättat fett (som till exempel oliv- och rapsolja).

Hur känns det när man har för hög kolesterolhalt i blodet?
Man märker inte att man har för hög halt av kolesterol i blodet. Däremot kan de följdsjukdomar som orsakas av för hög halt kolesterol märkas.

Symptomen kan vara:
bullet Tryckande smärta bakom bröstbenet, eventuellt ut i armarna eller upp mot halsen i samband med fysisk ansträngning och kyla - kärlkramp - angina pectoris.

bullet Om symptomen blir kraftigare eller kommer vid vila, kan det röra sig om en blodpropp i hjärtats kranskärl (infarkt).

bullet Andra symptom kan vara smärtor i vadmuskulaturen när man går (claudicatio, förnstertittarsjuka), yrsel eller försämrad syn.


Vad händer när det finns för mycket kolesterol i blodet?
Själva åderförkalkningen börjar redan i ung ålder. Efter hand blir öppningen i blodkärlen mindre och mindre, den inre kärlhinnan (intiman) blir mer oregelbunden och blodet får svårt att passera fritt genom ådrorna. En blodpropp kan bildas och fastna i det trånga blodkärlet. När blodtillförseln till ett vävnadsområde upphör, dör vävnadsområdet. Det vill säga, om blodproppen sitter i ett kranskärl (ett av hjärtats egna blodkärl), dör den del av hjärtmuskeln som tidigare fick blod från det igentäppta kärlet och en hjärtinfarkt uppstår. Detta gör att hjärtmuskelns pumpförmåga försvagas.

Vad kan jag själv göra?
Det är viktigt att notera att för högt kolesterolvärde bara är en av många riskfaktorer som leder till åderförkalkning.

Övriga faktorer är:
bullet Rökning
bullet Högt blodtryck
bullet Övervikt, framför allt bukfetma
bullet Kronisk njursjukdom
bullet Diabetes, typ 1 och typ 2
bullet Ärftlighet
bullet För lite motion
bullet Manligt kön
bullet Stress


Du kan:
bullet Sluta röka, börja motionera, förändra kosten och se till att blodtrycket är under kontroll.

bullet Rökning är den riskfaktor som påverkar åderförkalkningens förlopp mest - att sluta röka ger därför det mest positiva resultatet.
Även motion i liten skala, 30 minuter om dagen (t ex en rask promenad på 30 minuter) minskar risken för hjärtsjukdomar.

bullet När det gäller kost kan följande åtgärder hjälpa: ät mer grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Använd mer fiberrika produkter som fullkornsbröd, pasta, ris och potatis enligt tallriksmodellen.

bullet Vid matlagningen rekommenderas mjukt eller flytande matfett. Fisk och magert kött rekommenderas. Speciellt fet fisk som lax, makrill etc. har visat sig vara mycket bra för en hälsosam kolesterolhalt. Därför är det bra att äta fet fisk minst två gånger i veckan. Ät mindre av mättat fett, som finns i fet ost, grädde, godis, socker samt feta kött- och charkuteriprodukter.

bullet Måttliga mängder alkohol (cirka 2 cl 40% alkohol/dag) verkar ha gynnsam effekt på risken för hjärt- och kärlsjukdomar.


Hur ställer läkaren diagnosen?

Efter tio timmars fasta (man får bara dricka vatten) tas ett blodprov där halten av kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och trigycerider i blodet mäts. Kolesterolet kan påverkas av olika kroppsliga faktorer, till exempel sjunker det vid allvarliga sjukdomar men ökar vid graviditet.

Om läkaren hittar kolesterol-avlagringar på senor (hälsenan, handryggen) eller på huden runt ögonen, och om det har förekommit hög kolesterolhalt, liksom tidiga tillfällen av hjärtsjukdomar hos flera generationer, bör läkaren överväga diagnosen ärftlig för hög kolesterolhalt (familjär hyperkolesterolemi).

Genom att lyssna på hjärtat och över de stora kärlen, samt känna efter pulsen, kan läkaren kartlägga eventuell åderförkalkning.


Hur behandlas för hög kolesterolhalt?
Medicinsk behandling ges nästan alltid, men basen för behandlingen är förbättrade kost- och motionsvanor.

bullet Statiner är idag förstahandspreparat. De hämmar produktionen av LDL och avlägsnar LDL från blodet.

bullet Ett alternativ är behandling med fibrater.




Gå till utskriftsvänlig sida här.


Frågor och kommentarer kan skickas med e-post här