Influensa | ||
Influensa är en obehaglig virussjukdom som kännetecknas av hosta, muskel- och ledvärk, huvudvärk och feber mellan 38 och 40 grader. Sjukdomen varar normalt 3-5 dagar, men man kan vara trött i 2-3 veckor efteråt. Det är speciellt vanligt med influensa under vinterhalvåret. Eftersom influensa beror på ett virus så kan den inte behandlas med antibiotika, utan behandlingen är i första hand vila och rikligt med dryck. Man kan dock vaccinera mot influensa. Särskilt äldre människor och människor med hjärt- och lungsjukdomar rekommenderas att göra detta. Det finns också antivirala medel som kan dämpa sjukdomen. De flesta av dem är är receptbelagda. Hur vet jag om jag har influensa? Om du får hastigt insättande symptom som:
Vad kan man göra själv?
Influensavirus sprids mellan människor genom luften (luftburen smitta). Det tar cirka två dagar från det man smittats till dess man blir sjuk. Viruset infekterar näsa, hals eller lungor. Influensa utvecklas ofta till en epidemi som sprids från stad till stad och från land till land. I varje område vara epidemin i 4-6 veckor innan den börjar avta. Finns det olika typer av influensa? Ja, det finns tre olika slags influensa:
Influensa varar som regel i 3-5 dagar. Om den varar i mer än en vecka eller om symptomen är mycket svåra bör mankontakta läkare. Det kan nämligen vara ett tecken på att sjukdomen håller på att kompliceras till exempel med bihåleinflammation eller lunginflammation. Vilka är särskilt utsatta? Influensa kan vara farligt för äldre människor. Äldre kan vaccinera sig en gång om året och på så sätt undvika att influensan blir början på en ond cirkel med andra svåra sjukdomar. Eftersom influensavirusen ständigt förändras något är det rekommenderat att vaccinera sig på nytt varje år. Fråga din läkare om du är osäker. Kan influensa vara allvarligt? Ja, influensa kan bli allvarligt om bakteriella infektioner tillstöter, tex lunginflammation. Om följdsjukdomar dyker upp kan det sluta med dödlig utgång för äldre och svaga människor. Därför är det viktigt att göra sitt bästa för att hjälpa kroppen med att bekämpa sjukdomen. Ska jag vaccinera mig? Socialstyrelsen rekommenderar och subventionerar vaccination, vilken dock inte är obligatoriskt, varje år i oktober-november för:
|
![]() |
![]() |