Livmoderhals-cancer - Collumcancer
Vad är cancer i livmoderhalsen?
Livmoderhalsen (collum uteri) är den nedersta delen av livmodern. Den del av livmoderhalsen som sitter i slidans topp kallas livmodertappen. Livmodertappen är beklädd av en slemhinna av samma typ som den i slidan (skivepitel). Slemhinnan inne i livmoderhalsen är dock av en annan typ (körtelepitel). I övergångszonen mellan de två olika typerna av slemhinna kan det uppstå cellförändringar. Dessa kan utvecklas redan i tonåren, men även efter 50 års ålder.

Den viktigaste bakgrunden till livmoderhalscancer är infektion med humant papillomavirus (HPV). Viruset överförs genom sexuell samvaro och kan därför undvikas genom användande av kondom.

Hur märks sjukdomen?
Det är karakteristiskt att cellförändringarna inte ger sig till känna med några symptom. Man känner alltså ingenting.
Vid en avancerad sjukdom förekommer det ofta fläckblödningar vid samlag.

Hur ställs diagnosen?
Cellförändringar kan endast konstateras genom ett cellprov eller med kolposkopi, då gynekologen undersöker slemhinnans yta genom ett kikarformat förstoringsglas.

Om cellförändringarna inte upptäcks, kan de med tiden utvecklas (till allvarligare grad av cellatypi) och börja sprida sig. Cellerna kan bli mer aggressiva och växa ned på djupet genom slemhinnan. När detta händer talat man om invasiv livmoderhalscancer (collum-cancer).

De mildaste formerna av livmoderhalscancer kan endast diagnostiseras genom den mikroskopiska undersökningen av ett cellprov, eller som tidigare nämnts vid en kolposkopi. Vid svårare former kan cancern ses med blotta ögat.

Hur behandlas cancer i livmoderhalsen?
Om cancer i livmoderhalsen konstateras är en operation (eller strålbehandling) nödvändig.

I mycket tidigt stadium av collum-cancer räcker det att göra en konformad utskärning (konisering) av livmoderhalskanalens slemhinna. Då bevaras möjligheten för kvinnan att senare få barn.

Senare - när förändringarna går djupare - är det dock nödvändigt att ta bort hela livmodern. Om det har skett en ytterligare utbredning, tas även äggledare och äggstockar samt slidans topp bort.

Kompletterande strålbehandling, i synnerhet mot lymfkörtlar i bäckenet, kan bli nödvändig.

Prognos
Ju mindre cancern har spridit sig, desto större är chanserna för att bli återställd. Upptäcks sjukdomen tidigt - innan cellförändringarna växt ned igenom slemhinnan - är chansen att bli helt frisk så gott som 100 procentig.

Vid invasiv collumcancer är överlevnaden beroende på graden av spridning. Har cancern nått ett avancerat stadium innan behandling ges, är överlevnaden efter fem år cirka 50%.
 
Till utskriftsvänlig sida.
Kommentarer och frågor kan skickas med e-post här.